Stamboom

https://www.newfoundlander.eu/Beerke%20zittend_small.jpg

Klik op mij voor grote foto.

 

stamboom

Het inschrijven van honden in het N.H.S.B.

Het N.H.S.B. bestaat uit:

a) Het Nederlands Hondenstamboek (N.H.S.B.)

b) de bijlage van het N.H.S.B.

c) De hulpboeken van het N.H.S.B., aangeduid als: Voorlopig Register........... (naam van het ras)

Honden waarvan de voorouders tot in het derde geslacht zijn ingeschreven in het N.H.S.B. kunnen na identificatie ook ingeschreven worden, mits zij de kenmerken van het ras vertonen. Ook honden die in het buitenland zijn geboren en aldaar zijn ingeschreven in een door de raad erkend stamboek, kunnen in het N.H.S.B. worden ingeschreven als zij naar Nederland komen. Deze honden krijgen een N.H.S.B nummer en achter de naam komt te staan "imp. Zuid Afrika" of welk land dan ook waar de hond vandaan is gekomen.

In de Bijlage G-0 kunnen honden worden ingeschreven, die geen stamboom bezitten, maar wel van een dergelijke kwaliteit zijn, dat het jammer zou zijn deze honden voor de fokkerij te verliezen.

In de Bijlage G-1 kunnen honden worden ingeschreven, die wel afstammen van honden die een stamboom hebben, maar die in de erkende kleur, vacht of grootte afwijken, welke voor het ras in de rasstandaard zijn vermeld.

In de Bijlage G-2 kunnen honden worden ingeschreven die behoren tot rassen die in opbouw zijn en voorlopig door de Raad zijn erkend. Deze honden worden dan opgenomen in het Voorlopig Register. Vervolgens kan de Raad hen inschrijven in Bijlage G-2. Na drie generaties kunnen de nakomelingen van de betreffende honden worden opgenomen in het N.H.S.B.

Waar voor is het N.H.S.B.

Het doel is om iedere hond van een eigen naam te verzekeren, plus een N.H.S.B nummer. Bovendien legt de inschrijving gegevens vast omtrent afstamming, geboorte en raszuiverheid. Bij verkoop van de hond moet de stamboom worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Alle honden die zijn ingeschreven in het N.H.S.B. mogen worden uitgebracht op tentoonstellingen mits zij wel aan de eisen van de tentoonstellings-voorschriften voldoen.

Waneer krijg je als fokker stambomen voor je pups

Binnen 7 dagen na de geboorte dien je een dek- en geboorteaangifte kaart aangetekend op te sturen naar de Raad.

Binnen een paar dagen ontvang je dan van de Raad een factuur voor het laten chippen van de pups, nestcontrole en voor de stambomen. De totale kosten per pup bedragen dan 49 euro. Fokkers die geen lid zijn van de rasvereniging betalen 81 euro per nest extra. Veel fokkers zijn lid van de rasvereniging om deze 81 euro per nest uit te sparen..!!!

De Raad is sinds januari 2003 van start gegaan met een nieuwe methode, maar de bedoeling is dus dat je, als de betaling bij de Raad binnen in, een formulier thuis gestuurd krijgt waarop je de officiële namen van de pups vermeld en deze terug stuurt naar de Raad. De chipper, die rond de 6e week dan langs komt om de pups te chippen, vult de chipnummers in en als de automatisering van de Raad werkt, moet je de stambomen van de pups in huis hebben voordat zij 8 weken oud zijn!

Wij houden je op de hoogte of het allemaal ook echt zo gaat werken!!!


Is je hond nou goed als hij een stam boom heeft

In principe vindt er vanuit de raad en ook vanuit vele rasverenigingen geen controle plaats aangaande de kwaliteit van de gebruikte fokdieren of de integriteit van de fokkers.

Het al dan niet hebben van een stamboom is dus geen garantie dat je een goeie hond hebt gekocht. In veel gevallen is helaas ook bekend dat als er achteraf problemen ontstaan ook mensen die een hond met stamboom hebben gekocht voor een gesloten deur staan met al hun vragen en eventuele frustraties!

Natuurlijk is een pupje uit een b.v. 6e nest van een teefje niet minder dan een pup uit haar 2e nest, maar moeten we zo'n fokker dan maar aanmoedigen zijn teven zo leeg te melken? Binnen veel rasverenigingen staat er een maximum voor het aantal nesten dat een teef mag hebben. Vraag hierna als je de rasvereniging belt...!!

Keurmerk voor fokkers

Uitgaande van het voorgaande is de "Ombudsman voor dieren" in het leven geroepen. Deze stichting wil middels een keur- en selectie-systeem de consument (de kopers dus van honden) helpen met het zoeken van een goede fokker. De Ombudsman voor dieren geeft dan ook een keurmerk af aan fokkers die voldoen aan alle eisen die zowel voor de consument, de pups, als voor de gebruikte fokdieren van belang zijn.

Volgens de wet is (helaas) de hond een gebruiksvoorwerp. Iedereen mag dus doen en laten wat hij/zij met zijn/haar hond wil. Dus als je als fokker graag veel pups wilt fokken puur om ze te kunnen verkopen, dan kunnen we ons allemaal een voorstelling maken hoe deze "fokker" met zijn teven en reuen omgaat en zeker ook met de geboren pups...!!!

Fok-regels

Ben je helemaal vreemd in Kynologisch Nederland, dan is en blijft het raadzaam via de rasvereniging op zoek te gaan naar een fokker van het door jou gewenst ras, maar hou in je achterhoofd dat een hoop fokkers zich inmiddels hebben afgekeerd van "hun" rasvereniging, echter daardoor zijn deze fokkers nog geen slechte fokkers. Veel fokkers keren zich n.l. ook af juist omdat zij vinden dat er te weinig fok-regels zijn of andere nare toestanden binnen de rasvereniging die niet in het belang van het ras zijn...!!!

De Ombudsman voor Dieren is onafhankelijk in deze; zij hebben er geen belang bij, bij welke fokker jij je hond gaat kopen...!!!

Ben je op zoek naar een fokker, kijk dan b.v. eerst eventjes op de website van de Ombudsman voor Dieren en staat daar niets voor je bij (de stichting bestaat nog maar net, dus is nog in opbouw), dan bel je de rasvereniging.

Waar moet je als puppie-koper allemaal op letten

Vraag de rasvereniging wat de fok-eisen zijn van het door jouw gekozen ras. Vraag of fokkers verplicht zijn bepaalde gezondheids-problemen te laten onderzoeken en zo ja, waar dan wel en niet mee gefokt mag worden.

Gebruik je gezonde verstand en laat je absoluut niet misleiden. Iedere pup ziet er hartstikke leuk, snoezig en lief uit....... ook diegenen die achteraf niet gezond of slecht gesocialiseerd blijken te zijn!

Ga bij een aantal fokkers op bezoek:

Hoe ben je ontvangen?

Hoeveel informatie heb je gekregen zonder daar om te moeten vragen?

Is het schoon, zowel in huis als in de eventueel aanwezige kennels? Mocht je deze kennels wel zien of waren deze ruimtes "verboden terrein".

Als er pups liggen, zijn die dan schoon en tevreden? Hebben ze b.v. ook voldoende speelgoed en kan de moederhond er makkelijk bij komen?

Hoe zijn de volwassen honden: schoon, goed verzorgd, geen uiterlijke gebreken, geen vieze gebitten, geen lange nagels en ook geen onverzorgde vachten?

Zijn de volwassen honden zindelijk of ruikt het huis penetrant naar urine en ontlasting?

Zijn de (volwassen) honden vriendelijk / schuw / agressief / ongeïnteresserd...???

Als er pups zijn, zitten die dan altijd in een rennetje of in een kennel of mogen ze ook los in de woonkamer rondhobbelen. Hoe reageren de pups dan als ze los mogen en op visite..??

We kopen een pup:

Als je uiteindelijk hebt besloten een pup te willen kopen van een bepaalde fokker die je wel ziet zitten dan moet je het volgende meekrijgen:

een koopcontract

een entingenboekje met daarin de gegevens over de eerste enting die de pup al met 6 weken heeft gehad en een gezondheidsverklaring van de dierenarts.

stickers met daarop de chipcode

kopie stamboom en eventuele gezondheidsonderzoeken van de ouderdieren


 

                                                                                                                                                     https://www.newfoundlander.eu//redhome.gif