Beweging

 

 

 

Beweging


Beweging is voor honden zeer belangrijk. Niet alleen het rondje uitlaten om z'n behoefte te laten doen; een hond heeft meer nodig. Hoe lang een hond uitgelaten moet worden en wat je aan beweging moet aanbieden hangt natuurlijk sterk van het ras af. Een jachthond heeft meer behoefte aan een flink stuk rennen dan een bulldog. Maar vast staat dat het de gezondheid van iedere hond ten goede komt wanneer er voldoende aandacht wordt besteed aan de beweging.

Problemen signaleren
Aan de manier van bewegen kun je soms al snel zien of je hond iets onder de leden heeft. Gewrichtsklachten (o.a. HD) en rugpijn zijn vaak te herkenen aan de manier van lopen. Maar ook een hond met buikpijn loopt vaak anders dan normaal. Het is dus zinvol om regelmatig goed te kijken naar de manier waarop je hond loopt, zodat je weet hoe hij loopt als hij gezond is en veranderingen snel kunt herkennen.

Verantwoord bewegen
Er zijn verschillende manieren om honden voldoende beweging te geven. Belangerijk is bij al die manieren dat het op een verantwoorde wijze gebeurt. Met pups is het bijvoorbeeld helemaal niet verstandig om te lang acher elkaar door te lopen. En veelvuldig springen en klimmen is al helemaal uit den boze. Ook grote, zware honden kunnen problemen ervaren met het springen. Dit betekent niet dat je met die honden niets kunt doen, maar je kunt beter een aangepast programma volgen. Er zijn een aantal punten van belang voor alle vormen van beweging:

  • Laat hond niet eten vlak voor hij activiteiten gaat vertonen. Er bestaat dan een kans dat de maag gaat draaien, wat levensbedreigend is.
  • Zorg voor voldoende drinkwater wanneer de activiteiten lang duren. Laat echter nooit je hond direct na grote inspanning veel koud water drinken. Je hond kan dan ernstige krampen krijgen (koliek)
  • Controleer bij lange tochten de manier waarop je hond loopt en z'n voetzooltjes. Let dan op kloofjes en andere beschadigingen.
  • Zelfs top-atleten die nu een marathon lopen zijn begonnen met korte afstanden. Bouw afstanden en snelheden langzaam op.
  • Houd bij activiteiten van de hond rekening met de temperatuur. Ga geen erg actieve dingen doen als het buiten hartstikke warm is. Let er op dat hij zijn warmte voldoende kwijt kan raken.

Met deze punten in gedachten volgen hier een aantal manieren om te voorzien in de behoefte aan beweging voor honden.

Uitlaten
Je kan van iedere uitlaatbeurt net iets meer maken door nadat de hond z'n behoefte heeft gedaan een aantal gehoorzaamheidsoefeningen te doen of een spelletje met de bal. Keer in ieder geval niet direct terug naar huis, maar onderneem nog iets leuks. Zet oefeningen zo op dat de hond er plezier in heeft en maak van elke uitlaatbeurt een klein feestje.

Spel
De meeste honden vinden het ontzettend leuk om samen met de baas een spelletje te doen. er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt simpelweg een bal weggooien en terug laten brengen door je hond. Sommigen gebruiken daarbij een tennisracket om de bal ver weg te slaan. Je kunt je hond ook leren een frisbee te vangen of juist een speeltje verstoppen en je hond laten zoeken. Zo zijn er diverse spelletjes te verzinnen. Probeer wel rekening te houden met de conditie van je hond. Veel honden gaan in hun enthousiasme gewoon door terwijl ze eigenlijk al uitgeput zijn. Dat is natuurlijk niet gezond. Hij gaat dan over z'n fysieke grens heen. Het is dus zaak dat je als eigenaar op tijd het spel beŽindigd.

Beweging met andere honden
Een andere bron van beweging en activiteit is spel met andere honden. Dit is niet alleen goed voor de lichamelijke conditie maar zorgt ook voor de nodige sociale contacten (vaak voor baas en hond). Wanneer honden sterk in grootte verschillen is het even opletten dat de grotere hond zich een beetje aanpast aande kleinere om blesures te voorkomen die door te ruw spel kunnen ontstaan. Grotere honden moeten soms nog rustig leren omgaan met kleinere honden. Straf in zo'n geval de de hond niet, maar beŽindig het spel wanneer het te ruw wordt. Dit geldt in het bijzonder voor pups en jonge honden. De spieren en gewrichten zijn nog niet volledig uitgegroeid en bij te wild spel kunnen de gewrichten daardoor teveel belast worden. Hoewel sommige rassen hier gevoeliger voor zijn dan andere is het verstandig dit in de gaten te houden.

Samen actief


Een van de leukste dingen is natuurlijk om er samen op uit te trekken met je hond. Dit kan een lange wandeling zijn, samen hardlopen of samen sporten. In alle gevallen geldt dat bij honden net als bij mensen de conditie moet worden opgebouwd.

Wandelen

Honden zijn uitstekende lopers. Wanneer je een lange wandeling gaat maken is het het beste om dit over onverharde paden te doen. laat je hond zich van tevoren niet uitputten door te rennen of te spelen met andere honden. Honden kunnen niet plannen en dus moeten wij dat voor ze doen.
Met pups mag je beslist niet te ver lopen. Pups lijken zeer energiek maar ze hebben ook veel rust nodig. Langdurige activiteit zal ze te zeer vermoeien en dat is uiteindelijk slecht voor de groei van de gewrichten. Dus 'maat houden' is het advies.

Hardlopen met je hond.

Een goede manier om beide energie kwijt te raken en aan een goede conditie te werken. Probeer zoveel mogelijk over onverharde paden te lopen en laat je hond in het zelfde tempo meelopen. Honden zijn minder hoog dan mensn en daarom minder goed zichtbaar in het verkeer. Laat je hond daarom aan de kant van de berm lopen. Wanneer je 's avonds gaat hardlopen is het verstandig om je hond een reflecterend tuig of vest om te doen, zodat hij goed opvalt voor ander verkeer.

 

Fietsen

Ook fietsen met de hond kan een geweldige manier zijn om een hond te laten bewegen. Het vereist natuurlijk wel even wat voorbereiding om je hond te leren naast de fiets te lopen zonder te trekken of plotseling stil te blijven staan. Heel handig hierbij is de Springer©. Met de Springer© kun je beide handen aan het stuur houden terwijl de hond veilig meeloopt. Een beginende hond laat je heel kort naast de fiets lopen op een rustig tempo. De afstand kun je langzaam opbpuwen. Ga nooit te hard rijden. Zelfs voor grote windhondachtigen is 10-15 km/uur al snel. Een goede richtlijn is dat je hond in draf moet kunnen meelopen. Het laten galoperen van de hond naast de fiets kan tot blesures en gewrichtsproblemen leiden. Waneer je grotere afstanden gaat afleggen, controleer dan regelmatig de voetzooltjes van de hond. Deze kunnen slijten en dan stuk worden gelopen. Natuurlijk moet je altijd voor vers drinkwater zorgen tijdens een lange rit.
Wat vaak gebeurt is dat men begint met fietsen wanneer het weer zomer wordt. Op zich geen probleem maar ga dan in de vroege ochtend of laat in de avond wanneer het lekker koel is. Honden moeten hun warmte kwijtraken door verdamping via de bek en de zweetklieren tussen de voetzooltjes. Dus ga zeker niet op het heetst van de dag met een ongetrainde hond fietsen.

Traplopen
Is traplopen nu werkelijk zo slecht voor je hond? Vaak wordt gezegd dat traplopen bij honden HD (heup dysplasie) veroorzaakt of andere gewrichtsproblemen. Dit klopt echter niet helemaal. Problemen komen vaak pas om de hoek kijken wanneer honden niet hebben leren traplopen of wanneer ze de trap op en af stormen, waarbij ze treden overslaan of bij honden met overgewicht. Bij een gezonde volwassen hond valt traplopen binnen de grenzen van normaal energie verbruik en activiteit van de hond. Het is echter wel belangrijk dat een hond leert om rustig de trap op te lopen. De hond moet over voldoende spierkracht bezitten om de trap op te kunnen lopen. Het is daarom met jonge honden verstandig om ze nog geen trappen te laten lopen. Je kunt ze echter wel vast, onder begeleiding, leren om rustig de trap op en af te lopen. Wanneer kan je hond dan traplopen zonder schadelijke gevolgen? Dit hangt natuurlijk af van het ras en de leeftijd en de conditie van je hond. Kijk goed nar je hond als hij de trap op loopt. Lukt het hem goed zonder misstappen of overdreven veel inspanning, dan gaat het goed. Is er te veel inspanning nodig om de trap op of af te komen dan is het verstandig het traplopen te staken.